אם את לפני הריון או לידה, כנראה שכבר הספקת לשמוע על חוויות של נשים אחרות בנושאי הנקה: אצל חלק זה עבד מצויין ולאחרות הלך ממש קשה. עודף המידע הזה עלול לגרום לך להרבה בלבול ובגלל זה ריכזנו פה את כל המידע החשוב לאישה שהולכת להניק.
הכנת הגוף במהלך ההריון
במהלך ההריון, בלוטות חלב מתחילות להיווצר ולהתפתח אצלך בשדיים. הורמונים כמו אסטרוגן, פרוגסטרון ופרולקטין משחקים משחק חשוב בהכנת השדיים שלך להנקת התינוקת שלך. בהמשך ההריון, שדייך יגדלו. העטרה שלך (האזור הכהה סביב הפטמה), תהפוך לכהה יותר. זהו סימן שההורמונים עושים את העבודה שלהם ושהגוף שלך מתכונן להפקת חלב אם.
מתי תתחילי להניק
תתחילי להניק הכי מוקדם שאפשר לאחר הלידה. האידיאל הוא להתחיל להניק בשעה הראשונה לאחר הלידה. רוב התינוקות מאוד רצפטיביים בשעתיים הראשונות לחייהם. אפילו שהם מסוגלים לאכול רק למשך זמן קצר (הבטן שלהם קטנטנה), נסיונות ההנקה יגרמו לשדייך לייצר יותר חלב.
בהתחלה תינוקך יינק לזמנים קצרים עם הפסקות קצרות בין ההנקות. במשך הזמן אופן ההנקה של התינוק יסמל לגופך כמה חלב לייצר. אספקת החלב שלך תתאים את עצמה בטבעיות לצרכיו.
הנקה והיתפסות
הצורה בה תינוקך נתפס לשד כדי לינוק מאוד חשובה. היתפסות טובה משמעה שתינוקך יהיה מסוגל לינוק חלב מגופך ביעילות, מה שאמור לשמור על תדירות רבה ותפוקה גבוהה של אספקת החלב שלך. הכוונת התינוק להתפסות נכונה יכולה לקחת זמן. כדי להיתפס נכונה, תינוקך אמור להצמיד את פיו לפטמה וחלק מהעטרה. אם שפתיו\שפתיה הפוכים אחורנית (כמו פה של דג) והסנטר והאף נוגעים בשד, אלה הם סימנים טובים שהתינוק נתפס בצורה נכונה. אם תינוקך נתפס רק לפטמה, בעדינות הכניסי אצבע בין פיו לשד כדי לשחררו ונסי למקם את התינוק\תינוקת מחדש.
תנוחות הנקה
תנוחת הנקה יעילה מקדמת היתפסות טובה לחזה. את יכולה לבחור להניק באיזו תנוחה שתרגישי בה נוח. את יכולה ללמוד תנוחות הנקה נפוצות כדי לראות מי מהן מדברת אליך יותר.
לתינוקות בני יומם אשר יש להם קשיים בהתפסות: הרבה אמהות מניקות מוצאות את תנוחת השכיבה או התנוחה המוצלבת (ערסול התינוק בזרוע הנגדית לשד) הכי יעילות. עם זאת, חשוב לנסות כמה תנוחות שונות כדי שתוכלי להחליף ביניהן ולראות איך זה מרגיש. החלפת תנוחות הנקה בין הנקות מאפשרת לתינוקך לינוק מאזורים שונים של השד שלך.
שלבי הייצור של החלב
חלב אם מיוצר על בסיס היצע וביקוש. בעיקרון, ככל שהתינוקת שלך יונקת בתדירות גבוהה יותר וביעילות רבה יותר, כך תייצרי יותר חלב. חלב האם שלך יעבור שלושה שלבים עיקריים בשבועות הראשונים לאחר הלידה:
ימים 0-5: במהלך הימים הראשונים של ההנקה, גופך יפיק בעיקר קולוסטרום. יש לו צבע צהוב או כתום והוא סמיך, עשיר ומלא בחומרי תזונה חיוניים ונוגדנים. כמות הקולוסטרום לא תהיה רבה אבל מספקת כדי למלא את בטנו של תינוקך בכל מה שהוא צריך.
ימים 5-14: כמות החלב שלך תגדל בסביבות היום השלישי או הרביעי. במהלך תקופה זו, השדיים שלך ירגישו הרבה יותר מלאים וכבדים כאשר חלב האם עובר ממצב של קולוסטרום למצב של חלב מעבר (שילוב בין קולוסטרום לחלב בשל).
מיום 14 ואילך: בסביבות השבוע השני, השדיים שלך יפיקו חלב בשל. חלב זה דליל בתחילת ההנקה אך הוא צפוף ועשיר יותר בחומרי הזנה בהמשך.
כשמגיע הזמן להניק את עלולה להרגיש שהשדיים שלך מתמלאים. ואז, כמה דקות לאחר ההנקה, יכול להיות שתהיה דליפה. דליפה מהשד יכולה לקרות גם כאשר התינוק שלך בוכה או קרוב לזמן האכלה. זוהי תגובה פיזיולוגית נורמלית.
כיצד להבין אם התינוק שלך מקבל מספיק חלב אם
אמנם מדובר בדאגה שכיחה מאוד עבור אמהות רבות בלידתן הראשונה, אך נדיר שאמא אינה מסוגלת לייצר מספיק חלב אם עבור תינוקה. אם התינוק שלך נצמד כמו שצריך ויונק כל שעתיים עד שלוש שעות, הגוף שלך אמור לייצר מספיק חלב אם.
כדי להיות בטוחה שהתינוקת שלך אוכלת מספיק חלב–אם, את יכולה לעקוב אחר הסימנים הבאים:
- עליה רצופה במשקל
- 6 עד 8 חיתולים רטובים ביום
- יציאות קבועות
אילו מוצרים את צריכה כדי להניק?
בעיקרון את לא צריכה כלום! אבל ישנם מוצרים שימושיים רבים שיעזרו להנקה. אם לתינוקך יש בעיות בהצמדות וכתוצאה מכך את סובלת מסדקים ו\או כאבים בשד, תוכלי להשתמש בפטמות הכסף המקוריות של סִילְבֵרֵט. את לובשת אותן מתחת לחזייה לאחר ההנקה ומסירה אותן לפני ההנקה הבאה.
אמהות רבות משתמשות ברפידות הנקה סופגות המסייעות בהגנה על הבגדים מפני דליפת חלב. כמו כן, אמהות רבות מסתמכות על חזיות הנקה טובות, בעיקר בשביל להצליח להניק מחוץ לבית בנוחות.
הנקה לאחר לידה קיסרית
אם את צריכה ללדת בניתוח קיסרי, אין מה לדאוג, את עדיין יכולה להניק. הנקה לאחר ניתוח קיסרי יכולה להיות קצת יותר מאתגרת שכן הגוף שלך זקוק לריפוי, אבל זה בהחלט אפשרי ובריא לך ולתינוק שלך. עם קצת עזרה במיקום נכון של התינוק על השד, אולי תוכלי אפילו להניק מיד.
השימוש במשאבת חלב
נשים מניקות רבות משתמשות במשאבת חלב. יש המשתמשות בה מדי פעם כדי לשחרר את העומס בשד עקב עודף חלב או כדי לתת מדי פעם בקבוק תינוק; אחרות משתמשות במשאבה כדי למלא בקבוקים, שיטה זו בד״כ מיועדת לאמהות שנמצאות בעבודה ולא יכולות להניק במשך היום. יש המחליטות להשתמש במשאבת חלב ולהאכיל את התינוק אך ורק עם בקבוק. אם החלטת להשתמש במשאבת חלב, נסי לקנות משאבת חלב שתתאים לאורח חייך ושקיות או מיכלים המתאימים לחלב.
התייעצות עם יועצת הנקה
אמנם ההנקה היא פעולה טבעית, אבל בהרבה מקרים ההנקה היא פעולה שניתן ורצוי ללמוד ולרכוש. רוב התינוקות לאחר הלידה יודעים למצוא את דרכם לשד ולבצע את פעולת היניקה, אבל יכול להיות שתצטרכי ייעוץ או עזרה של יועצת הנקה כדי להניק בצורה אפקטיבית וללא כאב, בתקופה שמיד אחרי הלידה. יועצת ההנקה שאנו ממליצות עליה היא דפנה.
תשמרי על עצמך
החלמה מהלידה בתקופת ההנקה יכולה להיות מתישה. אם יש לך ילדים אחרים, זה יכול להיות אפילו יותר קשה. אבל כדי לטפל בתינוק שלך, את צריכה קודם כל לדאוג גם לעצמך.
זמן לריפוי ומנוחה זה הדבר הכי בסיסי שיש. זה כולל תנומות כדי להתמודד עם העייפות לאחר הלידה, אכילת מזון בריא, שמירה על לחות ומציאת זמן לפעילות גופנית.